26.11.2014

Käännös: Dokidoki! Precuren sarjakäsikirjoittajan Yamaguchi Ryoutan haastattelu

Koska suurin osa alan haastatteluista on tässä muodossa.
 
Japanin kielitasotesti JLPT N1 lähestyy uhkaavasti, joten osittain treeninä siihen päätin kääntää käsikirjoittaja Yamaguchi Ryoutan haastattelun Dokidoki! Precuresta. Puhui itse asiassa paikoin ihan jänniä, suosittelen lukaisemaan jos sarja maittoi/ei maittanut/jotain siltä väliltä.
Yritin olla ottamatta liikaa vapauksia käännöksessä, mutta parissa kohtaa piti vähän oikoa ja ekstrapoloida. Mukana Tärkeitä kääntäjän huomautuksia ja oma_valitsemia kuvia, jottei mene liian tekstiseinäksi.
Lähteenä Gakken Mook-kirjanen aiheesta.





Kirjoitusmääränpäänä maailma, jossa 「Rakkaus」 leviää vapaasti



-Kertoisitteko, kuinka oikein päädyitte Dokidoki! Precuren käsikirjoittajaksi?


Tutustuin sarjan tuottajaan Shibata Hiroakiin (myöh. ShibataP) tehdessäni tämän kanssa töitä Digimon Saversin parissa, ja tämä otti minuun sitten yhteyttä.
Siinä vaiheessa oli jo päätetty, että sarjan teemana olisi 「Rakkaus」 ja että viholliset olisivat Itsekkyyksiä.
Rakkaus on kuitenkin hirmu laaja käsite, joten palaveerasimme tekijätiimin kanssa ja mietimme millaisesta Rakkaudesta oikein pitäisi kirjoittaa.
Yksi palaverituloksista taisi olla mm. se, että Manan ja ystävien "Love Link!"-henshinhuudosta tuli sarjan eräänlainen avainsana. Mielikuvana oli Manan Rakkaus, joka linkittymällä ympäröi koko maailman.


-Mananhan nimen voi kirjoittaa myös rakkauden kanjilla 愛.


Niinpä. Koko viisikon nimeäminen jätettiin kokonaan minun harteilleni. Alunperin tarkoituksenani oli kirjoittaa Mana kokonaan kanjeilla "相田愛", mutta se olisi kuulemma ollut lapsille liian vaikea luettava joten päädyin katakanaversioon.


-Aiemmissa sarjoissa on toisinaan ollut hahmoja joiden nimet kirjoitetaan kyllä oikeasti kanjeilla, mutta näytetään katsojalle hiraganalla. Dokidokissa kuitenkin on paljon hahmoja, joiden nimet näytetään koko ajan pelkillä kanjeilla. Esimerkiksi Rikka (六花) ja Makoto (真琴).


En erityisemmin ajatellut sarjan aiempia osia kirjoitusasuja miettiessäni. Makoton kohdalla yksinkertaisesti pidin tämän nimen kanjien fiiliksestä. Tämä kuitenkin on idoli, joten halusin pitää musikaalisen -kanjin mukana nimessä.
Rikkan nimi taas juontaa Cure Diamondin nimestä: Diamond tuo mieleen jääneulaset (eng. diamond dust), jääneulaset taas lumikiteet eli 六花:n.
Aguri on anagrammi Reginasta. Kirjaimia vaihtamalla tästä saadaan "Enagri", joka taas voidaan kirjoittaa kanjeilla 円亜久里 (En+Aguri, En→Madoka). Regina on latinaa ja tarkoittaa kuningatarta, joten ehkäpä jotkut älysivät hahmojen väliset suhteet jo hyvinkin aikaisin?


-Entä Alice? Juontaako tämänkin nimi jostakin?


DD:n sekaan on ujutettu paljon lastensatuihin viittaavia pätkiä, kuten Manan vertaaminen Onnelliseen prinssiin ja Agurin löytyminen bambumetsiköstä Kaguya-himen tapaan. Tämän lisäksi sarjan yhtenä motiivina toimi korttipakan kortisto, joten poimin Alicelle nimen Liisa ihmemaassa-kirjasta.


-Päähahmokaarti koostuu oppilaskunnan puheenjohtajasta, ylhäisöneidistä ynnä muista erityisen menestyvistä oppilaista.


Muistaakseni homma meni niin, että Takahashi (Akira) työsti hahmodesignejaan samoihin aikoihin muun hahmosuunnittelun kanssa. Kun näin tämän piirtämät hahmot, ei niistä yksikään tuntunut yhtään tyhjäpäiseltä tai itkupilliltä tai vastaavalta. Enemmänkin ajattelin, että sellaisten hahmojen asettaminen vihollispuolelle voisi olla hauska idea. Katsojien kannustusvaiston herättäminen hahmoilla on toki yksi vaihtoehto, mutta halusin tällä kertaa kirjoittaa mielummin hahmoja joita pienet tyttökatsojat voisivat ihailla.




Mana päätyi puheenjohtajaksi Alicen veljen vaikutuksesta?!



-Manan Precure-identiteetin paljastuminen jo toisessa jaksossa oli melkoinen yllätys


Sen tein ihan sen takia että halusin teoksella selventää, miksi sankareiden ylipäätään täytyy piilotella henkilöllisyyttään. Yksi syistä on se, että arkielämästä tulee hankalaa ulkopuolisten tunkiessa neniään joka paikkaan (lol), mutta ainakin omalta kannaltani selvin syy on se ettei perhettä ja ystäviä haluta sotkea mukaan taisteluihin. Lopputaistelussa tietenkin koko maailma on sotkettu mukaan, joten siinä vaiheessa sekään argumentti ei enää päde (lol).


-Manan "Olen Oogain 1.yläasteen oppilaskunnan puheenjohtaja, Aida Mana!"-esittäytyminen jakossa 48 oli siis tavallaan alusta asti selvillä.
Miksi muuten Mana ylipäätään ryhtyi puheenjohtajaksi?


Alicen isoveli Hiromichi suositteli tätä tälle.
(käänt.huom. ...oliko Alicella isoveli?)



-Täh, Alicen isovelikö?!


Hän on vähän sellainen reissumies, ympäri vuoden matkoilla. Kuten nelosjaksossa nähtiin, Mana yritti aikoinaan liian kovaa olla ihmisten avuksi eikä kaikki mennyt aina ihan putkeen. Hiromichi katseli Manan touhuja aikansa ja antoi tälle sitten entisenä Oogain 1.yläasteen OKPJ:nä neuvon: "Jos haluaa auttaa mahdollisimman montaa ihmistä, tarvitsee komean tittelin."
Manan Precureuran aloittaminen on oikeastaan suoraa jatkoa tälle ajatukselle. Hän tarvitsi Voimaa eli Precuren tittelin pelastaakseen Cure Swordin, joka joutui pinteeseen hänen takiaan.


-Vai että taustalla oli tuollainen tarina, melko yllättävää.
Mikä muuten on Alicen äidin nimi?


Yotsuba Shouko. (四葉祥子)


-Manan, Rikkan ja Alicen lapsuudenystävyyssuhde on kyllä kaunista katsottavaa.


Mana on kyllä etevä kaikessa mitä vain yrittää, mutta tarvitsee maalaisjärjellä ajattelevan Rikkan pitelemään ohjaksia. Molemmat ovat Alicelle rakkaita ja tämä katselee näitä sivummalta.
(Käänt.huom. ;_;)



-Manalla ystävineen on kullakin oma keijunsa.


Keijujen kirjoittaminen oli hauskaa, kullekin tuli omanlaisensa persoona. Kuulemma erityisesti ihmisiksimuuttumisjakson 29 äänityksissä oli railakas tunnelma, kun sarjaan ikään kuin tupsahti lauma pikkusiskoja ja -veljiä.


-Lancella on sarjassa melko terävä kieli (lol)


Alun perin tarkoituksena oli kirjoittaa Alicesta perinteinen höpsö hienostoneiti, juuri sellainen joka sanoo ihan pokkana "syökööt kakkua jos ei kerran ole leipää." Nämä piirteet kuitenkin siirtyivät Lancen puolelle, jossa ne tämän lapsenomaisuuden takia korostuvat erityisen tehokkaasti.


-Raquelillakin oli oma pieni rakkaustarinansa (ep.36), ja keijut saivat muutenkin paljon huomiota


Alun perin halusin itse käsikirjoittaa jakson 36 ja olin jo miettinytkin sen valmiiksi, mutta ShibataP tuli ja sanoi: "keijujakso oli ihan hauska, tehdään näitä lisää" (lol). Teimme sitten toisenkin keijujakson.
(käänt.huom. Jakson 36 käsikirjoitti siis Takahashi Natsuko, joka oli vastuussa myös aiemmasta keijujaksosta 29.)


-Ja olihan Rikkalla itselläänkin vähän meininkiä Iran kanssa


Laitoin näiden välisen jutun käyntiin jo jaksossa neljä mutta kun näiden välillä ei sitten sen koommin tapahtunut mitään, annoin niille oman valokeilajakson 26. Ja tällä kertaa reaktio oli jopa suurempi kuin osasin odottaakaan (lol).
Aluksi mietin jopa jotain sellaista, että Reginan ja muiden välille saisi enemmän kontrastia jos Ira kuolisi suojatessaan Rikkaa. Mutta sitten mietin että vaikka se hetkellisesti toisikin sarjaan impaktia, ei katsojista kukaan siitä nauttisi. Se jäisi mieleen tragediana, mikä ei suoranaisesti ole huono asia, mutta se tuntuisi todella epäreilulta niitä kohtaan jotka tosissaan tykkäävät hahmoista. Siksi päädyin viimeisen jakson erotapaan.


-Keijuihin palatakseni: Davie on todella skarppi muihin keijuihin verrattuna.


Näin aikuisia ja luotettavia keijuja ei taida ylipäätään olla kovin montaa. Davie tekee ihmismuodossakin ihan oikeita töitä Makoton managerina. Ja elokuvassa "Eiga Dokidoki! Precure: Mana kekkon!!? Mirai ni tsunagu kibou no dress!" tämä osallistuu taisteluunkin ihmismuodossaan. Mutta silti tämä kinastelee keijumuodossaan lapsellisesti Sharurun kanssa.
Ilmeisesti kun kuutosjaksossa Makoton Precure-henkilöllisyys paljastuu ja samalla DB muuttuu keijuksi, suurempi osa katsojista yllättyi enemmän DB:stä kuin Makotosta. Vähän hävettää, se ei mennyt ihan nappiin...


-Puhuit aiemmin Rikkan rakkauskuvioista. Itse ainakin aluksi odotin, että Manan ja Joe Okadan välille tulisi jotain vastaavaa.


Joen nimi juontaa korttipakan jokerista, eli hän on sarjassa vähän sellainen mystinen avainhahmo. Jaksossa 11 tämä loukkaa itsensä suojatessaan Manaa, ja ajattelin kirjoittaa siitä eteenpäin jonkinlaisen romanssin näiden välille. Mutta sitten naispuoliset tuottajat tyrmäsivät ajatuksen (lol).
Mutta itse asiassa näin on ihan hyvä. Jos hän ei olisi niin yksinäinen susi, sarjan loppupuoliskosta olisi tullut temaattisesti paljon raskaampi ja ikävämpi.



Iskujen huudot napakoiksi ja tarttuviksi



-Precure-tuoteperheen yksi ominaispiirteistä on sen henshinien esittäytymisosuuden ja erikoisiskuhuutojen tyyli.
Tällä kertaa nimiosuudet tuntuivat lyhyiltä ja iskeviltä.


Sarjaperheen kasvaessa nimihuutelupätkien pituus on venynyt venymistään, ja nyt oli ajatuksena tavallaan nollata tilanne. Lähtökohtana oli se, että lausahdusten pitäisi olla niin helpposanaisia ja yksinkertaisia että lapsetkin ymmärtäisivät ne ja osaisivat toistaa kuulemansa.


-Oliko erikoisiskuissa sama ajatus?


Nniiin. Jos katsoo Precure All Stars-elokuvia, näkee selvästi kuinka tuhottomasti aikaa kuluu siihen kun Precuret huutavat hyökkäystensä nimiä (lol). Siksi yritin pitää ne mahdollisimman napakoina ja mieleenpainuvina.


-Erityisesti Cure Acen Bakyuun♥ on mieleenpainuva.


Tämä saattaa tulla vähän yllätyksenä, mutta tuo Bakyuun♥ on peräisin koomikkoduo Nankai Candysin Shizu-chanilta.
Mietin että olisi hauska laittaa muuten niin vakava Cure Ace poseeraamaan tuossa Baan♥-ampuma-asennossa. Kugimiya Rien söpö ääninäyttely vieläpä sopii tähän mitä mainioimmin, ja ainakin minusta lopputulos on todella hellyyttävä.




Kaikki viholliset ja Precuret eivät päässeet ruudulle asti!?



-Myös Regina ja Itsekkyys-trio koostuu melkoisista persoonista.


Reginan hahmon taustalla oli tekijätiimin ajatus siitä, että olisi kiva jos tarinassa vihollispuolella olisi sellainen hieman kiusoitteleva tyttö. Toisaalta taas osa olisi halunnut tarinaan viidennen Precuren. Ongelman yksinkertaisin ratkaisu olisi ollut se, että Reginasta tulee Precure. Mutta koska tämä kuvio käytiin jo edellisvuoden sarjassa läpi, haluttiin nyt toimia toisin ja päädyttiin tähän ratkaisuun mihin päädyttiin.
Reginan kirjoittaminen aiheutti minulle aluksi suunnattomasti päänvaivaa. Se että vastapuolella on tyttö joka taistelee Precureja vastaan on vielä ihan OK, mutta tällä kertaa Precurejen seassa on Cure Sword joka on jo entuudestaan uhrin asemassa. Toisin sanottuna tematiikka menisi vaikeisiin "saako suurrikollisen tytär anteeksi vai ei"-aihepiireihin. Mutta ei, siitä tässä ei ole kyse. Suoraan sanottuna olin todella helpottunut kun oivalsin että tämähän on tarina kuningatar Anin ja Korttikuningaskunnan kuninkaan suhteesta ja konfliktista.


-Reginahan oli melko suosittu lasten keskuudessa.


Hän tekee mitä lystää, saa aina tahtonsa läpi ja puhuu asiansa suoraan ja kaunistelematta, eikä kuitenkaan ole missään määrin vihattava. Kyllähän sellaista ihannoi.


-Ja kun Regina tekee ihan mitä lystää, tämä päätti lähestyä Manaa, mitä Rikka ei arvostanut.


Niin, lapsilla on tapana kinastella kavereistaan.


-Lisäksi kun Manan lausahdukset ovat sellaisia suorasukaisia "rakastan sinua"-heittoja, väärinkäsityksiä syntyy.


Mi-, miten niin väärinkäsityksiä? (hikeä)
Sitä paitsi, Manan "rakastan sinua"-lausahdukset ovat samanhenkisiä kuin painija Tanahashi Hiroshin kehähuudot! Platonisia ja globaaleja rakkaudentunnustuksia!!



-Joopa joo (lol)
Myös Itsekkyys-trio on kokoonpanoltaan mielenkiintoinen.


Sarjan ohjaaja Koga Gou sanoi haluavansa sarjaan Time Bokanin pahistrion tapaisia ei-vihattavia vastustajahahmoja.
Aluksi ajattelin kirjoittaa pahiksiksi kolmikon keski-ikäisiä miehiä, esikuvina CSI: Miamin Horatio Caine, 24:n Jack Bauer ja Aiboun Sugishita Ukyou, mutta minulle sanottiin etteivät lapset tykkäisi siitä (lol). Siksi sarjassa on piruversiot pojasta, aikuisesta naisesta ja keski-ikäisestä miehestä.


-Voisitko kertoa Levan ja Guvan syntyprosessista?


Cure Acen ilmaantuessa tajusin, että myös vastapuolen täytyy power-upata ja heitin heidät kiireellä tarinaan mukaan (lol). Itsekkyydet perustuvat seitsemään kuolemansyntiin, eli itse asiassa näitä olisi vielä kaksi jäljellä. Näistä näkyi vain siluetit jaksossa 46.
Viha on Ira, ahneus Mammo, laiskuus Bel, kateus Leva ja ylensyönti Gula. Käyttämättä jätetyt olivat himo Lust ja ylpeys Goma.


-...pelkästään Goma on japaniksi?


Onko siinä jokin ongelma?


-Äläs nyt imitoi Ukyouta.
Mutta niin, mihin Lust ja Goma sitten oikein katosivat?


Taustatarinana on, että kun Korttikuningaskunnan valloitusoperaation aikoihin nämä taistelivat kuningaskuntaa suojelevia Precureja (Cure Swordin senpaita) vastaan ja teloivat siinä samalla itsensä. (käänt.huom. 刺し違える, sashigaeru, tehdä hyökkäys jossa tekee lämää tarkoituksella sekä itselleen että vastustajalle.)


-Aikamoista.


Makotosta tuli Cure Sword noin kuukausi ennen kuningaskunnan romahtamista. Tämä ja vanhemmat Precuret eivät olleet juuri lainkaan tekemisissä toistensa kanssa, joten jätin ne kokonaan pois.


-Entäs nämä 10k vuotta vanhat Precuret?


Heidän nimet mietin Tarot-korttien pohjalta. Peilinkäyttäjä on Cure Empress, keihäänkäyttäjä Cure Magician ja kruununkäyttäjä Cure Priestess.




Ääninäyttelijöiden ja Precurejen välillä paljon linkkejä!



-Viimeisessä jaksossa kuningatar An ei tulekaan takaisin. Mikä mahtaa olla Makoton reaktio tähän?


Makotolla oli päällimmäisenä mielessään kuningattaren toive siitä, että rauha palaisi Korttikuningaskuntaan. Lopussa tämä toive toteutuu, joten varmasti myös Makoto on jossain määrin onnellinen. Ei tämä nyt tietenkään surua poista, mutta uskoisin että Makoto vähitellen oppii hyväksymään asian. Ja ennen kaikkea tällä kertaa hänellä on tukenaan hyvä joukko ystäviä, Mana, Rikka, Alice ja Aguri.


-Makoton lopun repliikki "Miksiköhän tämän maailman asukkaat yrittävät laulaa mukana?" jäi vahvasti mieleen.


Se repliikki oli itse asiassa valmiina jo koe-esiintymisvaiheessa. Ajattelin että se olisi sellainen repliikki, jonka Makoto takuuvarmasti sanoisi muistellessaan viimeisen vuoden aikaisia tapahtumia. Muistaakseni juuri Miyamoto (Kanako) sanoi sen kaikista luontevimmin.


-Olitteko itse paikalla koe-esiintymisissä?


Olin. Tällä kertaa valintakriteereiden painopiste tuntui olevan siinä, kuinka hyvin näyttelijöiden äänet sopivat toisiinsa. Kun keskiöön laitettiin Manan Nabatame Hitomi, tasapaino oli parhaimmillaan. Mielestäni roolitukset menivät todella nappiin.


-Mukana oli myös syntymäpäiväjakso.


Precure-sarjoissa ei ilmeisesti ole ollut tapana määrittää hahmojen syntymäpäiviä tarkasti ihan vain siitä syystä, että on kivaa jos on sama syntymäpäivä kuin Precurella ja mälsää jos ei ole. Ja niitä joilla ei ole, on selvästi enemmän. Tällä kertaa kuitenkin tarinallisista syistä ne oli pakko päättää. Mana on johtajaluonne ja joukon vetovoima, joten määritin syntymäpäivän siten että tämän horoskooppi on leijona. Ja kas vain, myös Nabatame on leijona.
Mako-pi taas on ulkoisesti coolin rauhallinen, mutta tällä on sisällään tunteen paloa joten tuumin että tämän on oltava skorpioni. Ja kas vain, myös Miyamoto on skorpioni. Mietin että mitä ihmeen linkittymistä tässä nyt on meneillään (lol).


-Vielä näin loppuun: miltä nyt tuntuu, kun vuoden pituinen tarinaprojekti on ohi?


Precure on kymmenen vuotta jatkunut sarja, joten on todella hienoa että olen päässyt mukaan tekemään jotain mikä yhdistyy vielä tuleviin osiin.
Itse teoksen puolesta tuntuu, että Mana piti minua liikkeessä eikä toisin päin. Haluaisin kiittää tätä ja muita sarjan Cureja.
Sarjan edellisessä osassa, Smile Precuressa, loppujakso oli täynnä itkua ja kyyneleitä joten ajattelin että eikö sarjan voisi lopettaa jollain muulla tapaa. Aikani asiaa mietittyäni päädyin tähän lopputulokseen, että entä jos yhteys Korttikuningaskunnan ja meidän maailmamme välillä ei missään vaiheessa katkeakaan.
Sanoisin, että teoksella onnistuin luomaan mielikuvan siitä rakkauden ympäröimästä maailmasta, josta aluksi oli puhetta. Oli ilo kirjoittaa yhteisymmärryksestä ja rakkaudesta, joka ei ylety vain ystäviin ja sukulaisiin, vaan jopa vihollisiinkin.



­­*




Kääntäjän post scriptum:

Sellainen setti. Ainakin muutama kohta pisti omaan silmään erityisesti:
1) Ai-chanista ei puhuttu sanaakaan, mikä on vähän outoa. Ehkä se sitten oli mukana ihan oikeasti vain jotta kirjoittajilla olisi käytössään härskisti hyödynnettävä deus ex machina? Tai sitten mukaan haluttiin änkeä rakkauksista myös äidinrakkaus, mutta ideat loppui hyvin äkkiä kesken? Vrt. summonointihirviöt, joissa jossain vaiheessa sarjaa jää teema pois ja ne ovat vain...hirviöitä.

2) Vähän jäi sellainen maku, ettei sarjassa oikein tiedetty mitä halutaan tehdä joten tehtiin vähän kaikkea. Mikä kyllä näkyy itse teoksessakin. Paljon outoja sekaratkaisuja, esim. motiiviskaalan pelikortit + vähän satujuttuja + kuolemansynnit, mitkä nyt ei ihan hirmu vahvasti liity toisiinsa. Kaikki jäi vähän puolitiehen.

3) Reginahommat. Lähinnä tämä kohta, jossa puhutaan tematiikasta. Oisko tämä se syy, miksi Regina oli yhdessä kohtaa sen kymmenisen jaksoa poissa kuvioista? Käsikirjoittaja ei ihan oikeasti tiennyt, mitä hahmolla oikein tekisi?

4) Kaikki nämä "menee oikeasti näin, mutta itse sarjassa tästä ei puhuttu mitään"-hommat. Senpai-Precuret ja Alicen isoveljet ja mitkälie. Tulee mieleen Shirobako ja ohjaajan salaiset Arupin-taustatarinat jotka muuttavat tarinaa olennaisesti.

5) Voi Alice ;_;

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti